Cerpen Pelajar

Tajuk: Bekerjasama

olehSyifaa Zahra’ binte Aidil ( Darjah 4 Madrasah Alsagoff Al-Arabiah )
September 2016

MATAHARI memancar seikhlas tenaganya ke alam semesta. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa. Raja Semut Merah memerintah untuk rakyatnya mencari epal yang istimewa di Gunung Ledang.

Setelah mendengar suruhan itu, banyak semut memulakan perjalanan mereka. Apabila Semut-semut Merah itu sampai di atas Gunung Ledang, mereka terjumpa dengan Semut-semut Hitam. Semut Merah bertanya kepada Semut Hitam dengan muka yang bengis tentang sebab mereka ke sana. Rupa-rupanya, mereka juga hendak mencari epal istimewa. Semut-semut Merah meminta supaya mereka mengadakan pertandingan untuk mendapatkan epal itu.

Apabila kedua-dua semut itu hendak memulakan pertandingan itu, mereka memanaskan badan dengan berlari-lari anak dan senaman lain untuk mendapatkan tenaga. Setelah beberapa saat, semut-semut itu pun memulakan pertandingan itu. Pertama, mereka memanjat pokok buah epal yang istimewa itu. Namun, kedua-dua kumpulan tidak boleh memanjat pokok itu. Semut-semut itu mencuba banyak kali tetapi tetap mereka gagal. Akhirnya, mereka berkerjasama untuk mendapatkan epal yang istimewa itu.

Mereka cuba untuk mendapatkan epal istimewa itu dengan menggunakan sebatang kayu. Akhirnya mereka mendapat epal yang istimewa itu. Semut-semut itu membahagikan epal itu kepada dua bahagian: satu untuk Semut Hitam dan satu untuk Semut Merah.

Setelah itu, Semut Merah pun balik dari Gunung Ledang dan mereka ternampak separuh epal istimewa itu sudah menjadi bentuk epal yang asli. Maka, epal yang istimewa itu menjadi dua! Raja Semut Merah sangat gembira dengan perbuatan mereka. Raja mereka memberikan hadiah yang istimewa kepada mereka.

Share icon-linkedin icon-facebook icon-twitter icon-wa

Nasibku Si Telefon Bimbit

Wiraku